Construirea unei cabine de dus implica atat cunostinte temeinice de constructie cat si cunostinte tehnice despre instalatii.
De cele mai multe ori pare banal sa stabilesti un loc pentru cabina ta de dus si sa afirmi ca acolo o vrei.
Pasii necesari
1. Pozitionare si proiectare
Atunci cand dorim construirea unei cabine de dus in baia proprie sunt necesare clarificari pentru cateva aspecte necesare.
Pozitia si dimensiunea cabinei se va face in functie de spatiul detinut si de destinatia si dotarile cabinei. Astfel, o cabina de dus poate fi construita intr-un spatiu finit daca toate subansamblele sale incap in acel spatiu.

Apoi se pune problema alimentarii cu apa si evacuarilor. Este destul de neplacut sa asezam cabina intr-un loc indepartat de tevile de alimentare sau de evacuare apoi sa umplem baia cu tevi aparente. In cazul in care atunci se construieste intreaga baie, lucrurile se simplifica. Tevile vor fi prinse in proiectul de constructie si vor merge acolo unde se doreste. Dar daca baia este deja construita? Atunci pozitionarea si marimea trebuie facuta in functie de detaliile constructive deja existente. Se pot realiza masti discrete pentru a acoperi instalatiile, etc.
2. Materiale si echipamente
In functie de cerintele clientului, proiectarea unei cabine de dus se va face acordandu-se o atentie deosebita materialelor si ansamblelor ce constituie viitoarea cabina de dus.
Calitatea si grosimea sticlei, echipamente de control multi-jet, pompe si altfel de echipamente trebuiesc integrate de la inceput in conceptul cabinei de dus.
Trebuie tinut cont de dimensionarea acestora, rezistenta materialelor si multi alti factori unde experienta isi va spune clar cuvantul.
3. Parametri tehnici

Un alt aspect important atunci cand construim o cabina de dus este sa respectam parametrii tehnici pentru sistemul dorit.
Astfel, nu vom putea utiliza un sistem multi-jet sau hidromasaj daca presiunea nu ne permite.
De asemenea va fi dificil sa instalam un echipament sofisticat (lumini, jeturi, pompe, muzica, etc) intr-o baie in care nu a fost prevazuta alimentarea cu energie electrica.
Sau in situatia in care baia este prevazuta cu o scurgere/evacuare subdimensionata nu vom putea monta sisteme ce necesita volum mare de evacuare.
In functie de optiunile pe care clientul le doreste, necesarul tehnic trebuie sa satisfaca nevoile acelui sistem din toate punctele de vedere. Orice aspect omis poate genera neplaceri in viitor.
4. Utilizarea si mentenanta
Un aspect de multe ori ignorat in viata de zi cu zi este modul in care este exploatata o cabina de dus si mai ales modul in care ne ocupam de administrarea si mentenanta acesteia.
Traim intr-o lume imperfecta, apa contine clor, calcar si impuritati, solutiile de curatare contin substante grase ce se depun…etc.
Toate aceste aspecte duc spre analiza si dezvoltarea unui program de mentenanta periodica in care sa se execute atat operatiuni de curatare a filtrelor, evacuarii, sifoanelor si a echipamentelor similare cat si la aplicarea de solutii protectoare, spalarea cu degresanti, etc. In situatii mai rare poate interveni chiar necesitatea schimbarii efective a subansamblelor (baterii, robineti, filtre, etc).
In orice situatie in care aceste lucruri nu au fost executate riguros, mai devreme sau mai tarziu a intervenit cu siguranta o situatie de nefunctionare, functionare necorespunzatoare sau orice alta situatie deranjanta.
Nu uitati ca este mai simplu si mai putin costisitor sa intretinem corect o cabina de dus decat sa reparam una deja stricata din lipsa de interes.